Varför står det glutenfri på förpackningen när vissa produkter innehåller havre?

Havre är en naturligt glutenfri produkt. Det är när havrekornen bearbetas som det kan finnas en risk för korskontamination. Havre bearbetas vanligen i samma kvarnar och fabriker som vete, korn och råg, och dessa korn innehåller gluten. Så det är vanligt att havren som vi använder i vissa av våra produkter innehåller mycket små mängder gluten. Vi skickar regelbundet in våra produkter för mikrobiologisk, nöt- och glutenanalys och vi kan försäkra er om att våra produkter är glutenfria. Enligt Europeisk mat-lagstiftning är all mat som innehåller mindre än 20 mg gluten per kg i den färdiga produkten glutenfri och kan märkas som sådan. Vid vår senaste analys innehöll vår Lemon Masala Burger 6,3 mg/kg och Rödbetsbiffar < 5 mg/kg.

Vi är glada att kunna säga att om du är glutenintolerant eller lider av Celiaki borde du inte ha några som helst problem med att äta våra produkter.

Tillverkas alla Ekko Gourmets produkter vid samma anläggning?

Förutom pastan, som produceras i Italien, tillverkas alla våra produkter i Sverige.

Finns det risk för jordnöts-kontamination i Ekko Gourmets produkter?

Vi skulle önska att det var annorlunda men svaret måste bli, ja det finns en risk. Risken för en jordnöts-kontamination i Ekko Gourmets produkter är så extremt liten tack vare alla produktions- och rengöringsrutiner som finns. Vår produktionsanläggning är BRC-certifierad, vilket bl a betyder att vi måste ha extremt professionella och kontrollerade rutiner när vi hanterar känsliga ingredienser såsom jordnötter. Produktionsområdet och personalen isoleras under tillverkningen av Jordnötsbiffarna och vi har en tredubbel rengöringsrutin vid slutet av produktionsdagen. Under rengöringen tas all produktions-utrustning isär och vi är extremt noggranna. Om det skulle finnas spår av jordnöts-kontamination kvar i produktions-hallen är detta ett resultat av den mänskliga faktorn. Genom utbildning, medvetenhet och goda rutiner känner vi att vi har eliminerat risken för jordnöts-kontamination.

Vid vår senaste mikrobiologiska analys av Lemon Masala Burger gjordes även en test för “spår av jordnötter”. Resultatet var: ”spår av jordnötsprotein kan ej fastställas”. Lemon Masala Burgarna hade producerats dagen efter vi tillverkat Jordnötsbiffar.

Varför smakar Jordnötsbiffarna och Mexicali Nuggets så starkt av chili?

Vi använder oss av chiliflingor i dessa produkter. Chiliflingorna består av både hela chilifrön och det torkade fruktköttet från chilin. När du biter i ett chilifrö är det en mycket het upplevelse och det är just vad vi vill ge dig. Vi skulle kunna använda malen chili men då blir det en helt annan sorts upplevelse som skulle ge en mer jämn hetta. Vi vill att våra produkter skall ge olika upplevelser, ett smakäventyr skulle man kunna säga! Med chiliflingor kan en tugga vara söt, en annan salt och vissa tuggor heta.